Jaký má panthenol vliv na pleť a pokožku?

Narazili jste při pročítání obsahu kosmetických produktů na panthenol? Proč na něho nedají výrobci kosmetiky a také kosmetické salony dopustit? Co to ten panthenol vlastně je a jaké má účinky na pleť?

Co je to panthenol? 

Panthenol má mnoho názvů. Možná jste se s ním již setkali pod názvem provitamín B5, kyselina pantothenová nebo také dexpanthenol či d-panthenol. Panthenol je alkoholový derivát, jenž se získává z kyseliny pantothenové. Panthenol proniká do kůže a oxiduje se na vitamín B5. Kyselina pantothenová se vyskytuje prakticky ve všech tkáních, to ostatně potvrzuj i její název, který pochází z řečtiny a v překladu znamená všudypřítomný.

Účinky panthenolu 

Panthenol je díky svým regeneračním a hydratačním účinkům velmi často používaný v kosmetickém a také farmaceutickém průmyslu. Najdete ho například v šamponech, balzámech, pleťových vodách nebo třeba v pleťových krémech. Bývá také součástí přípravků určených k ošetření pokožky, která byla vystavená slunečním paprskům. Díky tomu, že se se panthenol snadno absorbuje do vrstev pod povrchem pokožky, často se v kosmetice používá i jako zvlhčovadlo.

Panthenol má regenerační, zklidňující, elektrostatické, protizánětlivé a také antibakteriální účinky. Co se týče působení na pleť a pokožku, zlepšuje její hydrataci a zanechává ji vyhlazenou a snižuje svědění pokožky a urychluje hojení. Je také cenným pomocníkem v boji proti akné a kožním skvrnám. Vzhledem k tomu, že nepatří mezi alergeny, je vhodný i pro citlivou pleť, děti nebo těhotné a kojící ženy. Blahodárný panthenol najdete také v krémech proti vráskám, je oblíbenou aktivní látkou, protože stimuluje obnovu buněk, čímž zpomaluje stárnutí pokožky.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení